100 Jaar Nederlandse Cinema

REGIE
DAVE SCHRAM
PIET ADRIAANSE


TAAL
NEDERLANDS


RELEASE
1996

terug naar alle producties

OVER DE FILM

In Cannes werd in 1995 een serie opmerkelijke compilatiefilmpjes vertoond. De toeschouwers kregen aan de hand van een bepaald thema korte fragmenten te zien uit voornamelijk Franse en Amerikaanse films. Geïnspireerd door deze ‘Préludes’ ontstond bij Ryclef Rienstra het idee om iets dergelijks over de geschiedenis van de Nederlandse film te maken.

Het initiatief vond veel bijval. En zo kwam het dat een illuster gezelschap bestaande uit filmjournalisten, filmliefhebbers, filmmakers en filmkenners bij elkaar kwam om urenlang onder grote hilariteit te brainstormen over de Nederlandse Cinema.

De uiteindelijke samenstelling was in handen van Dave Schram en Piet Adriaanse die ongeveer 350 films de revue lieten passeren. Zij kozen fragmenten uit 68 films. Het oudste fragment komt uit ‘De Mesavonturen van een Fransch Heertje zonder pantalon in Zandvoort’ (1905) en de nieuwste uit ‘De Jurk’ (1996). Er werden aan de hand van verschillende thema’s zoals ‘Vakantie’, ‘Koningin’, ‘Spijt’ en ‘Het Verzet’ 20 filmpjes samengesteld die allen 3 à 4 minuten duren. Twintig weken lang hebben de filmpjes gerouleerd in de Nederlandse bioscopen.