Filmspot

REGIE
DAVE SCHRAM


PRESENTATOR
JACQUES J.M. GODERIE


TAAL
NEDERLANDS

LENGTE
350 X 25 MINUTEN

RELEASE
1993

terug naar alle producties

OVER DE SERIE

Shooting Star Filmcompany Produceerde tussen 1993 en 2009 meer dan 350 afleveringen van dit 25 minuten durende filmprogramma  voor de televisie. Eerst bij AT5 uitgezonden vanaf 1993. En later ook bij de AVRO, CANAL+ en een aantal regionale zenders. Filmfocus.nl (over genomen door Film1) streamde wekelijks een kwartier na de uitzending online op internet. Iets wat in de jaren ’90 uniek was.

De serie werd gepresenteerd door Jac. Goderie, met aandacht voor nieuwe films, zowel in de grote bioscopen als in het filmhuiscircuit. Het doel was dan ook om elke film te bespreken en te recenseren. Het programma kenmerkte zich door een bespreking op kritische wijze van de die week uitgekomen films alsmede een gesproken recensie door de presentator, vaak met een cynische ondertoon gegeven. Met zijn positief-kritische inslag legde Goderie de essentie van de besproken films bloot. Er was sprake van een vaste lijn in smaak die niet a priori de smaak van het grote publiek vertegenwoordigde. Een in dit programma ‘negatief beoordeelde’ film gaf een bepaalde groep kijkers de motivatie juist wél naar de desbetreffende film te gaan. Smaken verschilden nu eenmaal, volgens de makers.

Op de filmfestivals van Berlijn en Cannes draaide Filmspot elk jaar vele interviews met makers en acteurs. Niet de grote sterren der aarde, maar juist de makers en acteurs arthouse films. Deze 200 interviews zijn onder beheer gebracht van Rene Mioch die dit archief heeft gedigitaliseerd.

Het programma kende geen seizoensstop en werd dus daadwerkelijk iedere week uitgezonden. In de week rond Nieuwjaar zond Filmspot een jaaroverzicht uit. De jaaroverzichten werden sinds 2000 ieder jaar uitgezonden. Zo nu en dan kwam het voor dat een hele aflevering aan een film of filmmaker werd gewijd. Zo was bij het verschijnen van de film Der Untergang een uitzending grotendeels gewijd aan een interview met regisseur Oliver Hirschbiegel over deze film. Dit interview werd later ook opgenomen in een speciale editie van de Nederlandse dvd-uitgave (A-Film, 2005). Ook het Filmspot-interview met regisseur Marc Rothemund over zijn film Sophie Scholl – die letzten Tage (2005) was op de Nederlandse dvd verschenen.

Filmspot werd in de zomer van 1993 voor het eerst uitgezonden op de lokale Amsterdamse zender AT5. Na één seizoen werd het programma overgenomen door de AVRO, al snel gevolgd door Canal+. Later werd het wekelijkse magazine rond presentator en filmkenner Jac. Goderie op een verscheidenheid aan lokale en regionale zenders uitgezonden. De losse recensies waren ook online te bekijken op de site van Filmfocus.